COVID-19 Aşı Gelişmeleri ile ilgili son durum ve uygun şartlarda COVID-19 aşısını saklamak.
Hepimiz biliyoruz ama kısaca nedir bu COVID-19
Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.
Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Yeni Koronavirüs Hastalığına SAR-CoV-2 virüsü neden olur.
COVID-19 Aşısı Ülkemize Gelecek mi?
Yaklaşık 1 senedir yaşantımızın orta yerinde olan bu virüs için tedavi çalışmaları devam ederken geçtiğimiz hafta bilim insanları ve tüm dünya kamuoyu, bir aşı ile COVID-19‘un önleyebileceğini gösteren ilk ikna edici kanıtı gördüklerinde oldukça derin bir nefes aldı. Ancak bu aşının ne kadar uzun süreli, kim için ve ne derece koruma sağladığına dair sorular halen merak tüm insanlık tarafından merak ediliyor.
Başarılı aşı, Almanya’da araştırmalarını sürdüren iki Türk bilim insanı, Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci tarafından keşfedildi. Kurucuları oldukları BioNTech şirketinde yeni tip koronavirüse (SARS-CoV-2) karşı geliştirdikleri ve 9 Kasım’da ara sonuçlarda %90 etkili olduğunu gösterdikleri ilk aşı ile insanlık ve bilim tarihine adlarını yazdırdılar. Bu gelişme hem dünya için büyük heyecan hem bizler için büyük gurur kaynağı oldu.
Bu gelişmenin ardından Biontech ve Pfizer, 2021’in sonuna kadar bu yıl 50 milyon, gelecek yıl ise 1 milyar 300 milyon doza kadar aşı üretmeyi planladığını dünya kamuoyuna duyurdu ve 2021 yılının ilk 3 ayında Türkiye sağlık bakanlığı ile yapılacak anlaşma sonrası aşının ülkemize geleceği konusunda da müjdeli haberi verdi. Aynı zamanda Biontech CEO’su Uğur Şahin, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Aşıyı eksi 70 derecelik bir sıcaklıkta taşıyacağız. Daha sonra aynı derecede merkezi sitelerde saklanacak. Buzdolabında beş gün tutulabilir veya buzdolabı ortamında taşınabilir ” açıklamasında bulunarak ilaç sağlığının korunması açısından soğuk zincir’in önemini bir kez daha tüm dünya ile paylaşmış oldu.
Pfizer’ın paylaştığı veri ve grafiklere göre ise Korona virüsü aşısı, özel geliştirilen konteynırlarda taşınacak ve bu konteynırların içerisinde 5 sıra raf olacak ve her bir rafta 1.000 dozluk aşı taşınabilecek. Toplamda tek bir konteynır 5.000 aşı taşıyabilecek.
Pfizer tarafından üstlenilecek aşının dağıtımını ilk 3 ay bu yolla yapacaklarını belirten Şahin, hastanelerle de iş birliğini geliştireceklerini kaydetti. Depolama ve soğuk zincir ile ilgili daha fazla veri toplanması gerektiğini ifade eden Şahin, Aralık ayında bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmayı umduğunu belirterek, “Eğer veriler bize aşıyı buzdolabında beş günden fazla, belki iki haftadan fazla tutabileceğimizi gösterirse, bu her şeyi bir kez daha kolaylaştıracaktır” ifadesini kullandı.
COVID-19 aşısını saklamak için gerekli sıcaklığı Clogger ile ölçebilirsiniz.
Clogger, sektöründe hedeflediği başarı doğrultusunda sürekli kendisini ve teknolojilerini yenilemektedir. Bizler, pandeminin ortaya çıkarmış olduğu sonuçlar doğrultusunda depolama ve saklama kısmında üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Belirtilen sıcaklıkların çok çok daha altında ölçüm yapabilen yeni nesil Clogger Kurumsal Cihazlarımız Hastane, Ecza Deposu ve Eczaneleriniz için güvenebileceğiniz ve ayrıca COVID-19 aşısını saklamak için kullanabileceğiniz bir araçtır.
Clogger Kurumsal Cihazlarımız hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayın.